آزمون مهارت به عنوان یک روش ارزیابی کیفیت برای اطمینان از صحت نتایج آزمون دارای اهمیت است. از این رو مرکز آزمون مهارت استاندارد، با اهداف ارزیابی و ارتقا عملکرد آزمایشگاهها و همچنین ایجاد فرصتی برای مقایسه نتایج آزمایشگاهها با یکدیگر، مطابق با الزامات استاندارد INSO-ISO-IEC 17043، اقدام به طراحی و برگزاری آزمون مهارت کرده است. به همین جهت در میان گروه های استاندارد کالا و خدمات گروه "صنایع غذایی-کشاورزی" به عنوان یکی از مهم ترین گروه های اجرای آزمون مهارت، و در این گروه دو الگوی"صنایع غذایی و کشاورزی-روغن های خوراکی" و الگوی"اندازه گیری آنتی اکسیدان در روغن های خوراکی" برای اجرا، انتخاب گردید.
روغن های خوراکی از مواد غذایی پرمصرف هستند، نقش مهمی در رژیم غذایی روزانه دارند و به دلیل ماهیت فساد پذیر خود تعیین ویژگی های روغن از طریق انجام آزمون ها، اهمیت خاصی در زنجیره تولید و تامین مواد غذایی سالم و ایمن دارد. یکی از مهمترین وظایف آزمایشگاه های آزمون فعال در این حوزه تعیین همین ویژگیهاست. از این رو الگوی آزمون مهارت روغن های خوراکی به دلایل زیر طراحی گردید:
• اهمیت روغن های خوراکی در سبد مصرف خانوار
• نقش دانش فنی و مهارت آزمون کننده در تعیین ویژگی های روغن
• تعداد آزمایشگاههای فعال در این حوزه اعم از آزمایشگاه های مستقل و آزمایشگاه های زیرمجموعه واحدهای تولیدی
در اولین الگوی آزمون مهارت - الگوی"صنایع غذایی و کشاورزی-روغن های خوراکی" - ، اندازه ده های ترکیب اسیدهای چرب، عدد یدی، عدد صابونی، مواد غیرقابل صابونی، اسیدیته، پراکسید و عدد آنیسیدین به دلیل اهمیت و قابلیت انجام آن در عموم آزمایشگاه های مرتبط، انتخاب گردید.
همچنین بدلیل مشکلات احتمالی در تولید روغن های خوراکی -رخداد فرآیند اکسایش و تخریب اکسایشی آن که منجر به ایجاد بدطعمی و کاهش کیفیت، تولیدترکیبات ناسالم و افت ارزش تغذیه ای روغن ها و چربی ها میشود- افزودن آنتی اکسیدان های ساختگی (سنتزی) به مواد غذایی به عنوان یکی از موثرترین شیوه های کاهش سرعت اکسیداسیون چربی ها و روش معمول کارخانه های تولید روغن است. از جمله آنتیاکسیدانهای مهم سنتزی که در اکثر کشورها مجاز شناخته شده اند، BHA (بوتیلید هیدروکسی آنیزول)، BHT (بوتیلید هیدروکسی تولوئن)، TBHQ (ترسیوبوتیل هیدروکینون ) و PG (پروپیل گالات) میباشند که بیشترین استفاده را در صنعت روغن دارند. از آنجا که اثرات منفی این ترکیبات بر سلامت انسان در تحقیقات متعدد نشان داده شده است، رعایت حد مجاز استفاده از این ترکیبات توسط تولید کنندگان و تشخیص و اندازه گیری درست مقدار این ترکیبات در روغن های خوراکی بسیار پراهمیت است. بنابراین الگوی "اندازه گیری آنتی اکسیدان در روغن های خوراکی" نیز به صورت همزمان برای آزمایشگاه هایی که امکان انجام آزمون آنتی اکسیدان ها را دارند نیز طراحی گردیده است.